Nathalie Rönnqvist

Ett inlägg som kan vara rörande!

Idag på kursen hade vi Nathalie som tema, MED hennes föräldrar Jane och Kjell rönnqvist.
Nathalie är en tjej som vart mördad 2003 av sin ex pojkvän efter 2 år förhållande.

Just i denna stund så känner jag mycke sorg, fast det ENDÅ gått 6 år sedan hon vart mördad..
Tänk att det är 6 år sedan familjen fick ta ett sista farväl i kyrkan av henne.

Nathalie vart 16 år och 9 månader den dagen hon vart mördad av sitt ex.
Den dagen förändrades för många i hennes omgivning.


Tänker just nu på denna här killen som gjorde det, många av er vet ju vem han är, en av hans syskon har jag träffat massa gånger.
Och känner att denna familj måste känna sig stämplad av det deras son och bror gjorde,Men just nu känner jag även att det är inte deras fel.

Den här killen hade massa droger i kroppen när detta hände, kompisen som var med och hälpte mördaren talade om allt för polisen och mördaren fick avtjäna 8 ½ år i fängelset, killen som var med fick sitta lite mer än 1 ½ år i fängelset.

Föräldrarna till Nathalie har förlåtit mördaren för det han gjorde deras dotter..
Dom förlät honom för att kunna bearbeta sin sorg och kunna gå vidare och vara klar med honom!

Nathalie har även en storebror vid namnet pierre.. 1 vecka innan nathalie mördades så hade han flyttat hem till familjen igen.
Och har kunnat bearbeta sorgen tillsammans med familjen!
Idag är pierre 28 år gammal, han har bearbetat sorgen av lilla syster till något bra.

Här följer några länkar ni kan läsa om nathalie och hennes ex pojkvän!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/expojkvan-domd-for-mord-i-njurunda-1.222276

http://dagbladet.se/nyheter/njurundamatfors/1.363047

Nathalie en film om förlåtelse

http://www.aftonbladet.se/wendela/article172184.ab

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3816090.ab

http://dagbladet.se/nyheter/njurundamatfors/1.118127

http://www.minnas-nathalie.tk/


TEXTEN OCH ALLT INNEHÅLL KOMMER FRÅN NATHALIES HEMSIDA!
Ta dig tid och läsa detta!



Vad var det som hände?

Lördag den 6 september 2003, det rådde feststämning här Njurunda. Det skulle vara en privat tillställning ute på Majskansen. 
Nathalie anlände till en förfest i Njurundabommen vid 18:30 tiden efter en dag på stan med en kompis. Vi var 10 stycken tjejer på förfesten, alla var på topp, vi skulle ju ha kul ikväll. Nathalies ex-pojkvän kommer förbi för att snacka lite med henne, det blir bråk och han slänger sin förlovningsring och åker sedan därifrån, nu var det definitivt slut på deras två år långa förhållande, det var något Nathalie hade tänkt på länge. Nathalie berättade att henens ex-pojkvän hotat henne innan och sagt att om hon gick på festen på Majskansen skulle hon få problem, hon skulle få se en sida av honom hon aldrig sett förut. Vid 20:30 tiden kommer det två bilar som ska skjutsa oss till Majskansen, varav en var Nathalies pappa. Nathalie var så sprallig hon hade verkligen sett fram emot den här festen. Sen hon hade bestämt sig för att bryta med ex-pojkvännen så hade hon blivit som en ny människa, hon var glad igen. Något som hade vart lite upp och ner under tiden då det vart lite struligt i förhållandet. 

Vi kommer fram till Majskansen vid 20:45. Vi går efter att några av oss blossat lite utanför direkt in i lokalen och sätter oss vid ett bord. Än var det inte så mycket folk där, kanske 30-40 stycken. Nathalie får ett samtal från hennes ex-pojkvän som säger att han vill prata med henne och att hon ska möta honom utanför Majskansen om 15minuter. Efter ungefär 15minuter kommer ex-pojkvännen in och hämtar Nathalie, hon säger att hon kommer strax och lämnar jacka, väska och dylikt hon oss. Inte tyckte vi att det var konstigt att dom åkte ifrån för att snacka, det hade ju hänt ofta den senaste tiden då det vart lite struligt mellan dom under sommaren. Men efter någon timme börjar vi undra. Vi går runt bland folk och frågar om det var någon som sett henne, det var ca 200 ungdomar på festen så det fanns ju en chans att hon var någonstans ibland oss. Ringa till henne kunde vi ju inte göra eftersom vi hade hennes grejer däribland telefonen. Nathalies mamma ringde och frågade efter henne, vi sa att vi inte hittat henne och när Nathalies mamma ringde andra gången blev hon orolig och kom ner till festen tillsammans med Nathalies pappa. Dom började också leta. Vi ringde även till Nathalies ex-pojkväns telefon men när han svarade sa han att han inte visste vart hon var och sen slängde han på, sen var hans mobil avstängd resten av kvällen. 

Söndag 7/9 Klockan 04:00 kontaktar Nathalies föräldrar polisen. Några timmar senare cirklade en polishelikopter med värmekamera över området runt Majskansen, också polispatruller, hundförare och orienterare var på plats. Privatpersoner fick än inte delta i sökandet. Vi skickades hem senare på kvällen pga. att det inte fanns något mer att göra, det hade blivit för mörkt. Vi fick information om att vi skulle komma till Majskansen klockan 08:00 nästa morgon om vi ville delta i sökandet. Inte ett spår efter Nathalie, men strax innan vi åkte kom en gammal man med en ring som han hade hittat. Det var Nathalies förlovningsring. Vi identifierade den med ex-pojkvännens ring som en av oss tagit hand om. Ringen hade hittats vid en parkeringsficka strax söder om Majskansen. 


Måndag 8/9 Klockan 08:00 var vi på Majskansen. Polisen informerade om vilket område som skulle sökas av den dagen. Skallgångskedjan skulle systematiskt söka av området runt Majskansen meter för meter. Räddningstjänsten, orienterare, polis, hemvärnet och privatpersoner deltog i sökandet. Men vi som var under 18år fick inte gå med i skallgången, detta berodde på att vi var för unga i fall vi skulle hitta något obehagligt tex. Nathalie död. Vi grät, vi ville ju också leta, hon var ju vår kompis. Vi tänkte på det värsta men hoppades på det bästa. Vi hörde rykten om folk som trodde hon bara stuckit, liftat med någon långtradare och bara inte ville bli hittad. Men vi visste att det inte var så, Nathalie skulle aldrig göra något sådant. 

Så vi som inte var myndig vi åkte iväg själva och letade, tillsammans med andra kompisar som var över 18 och hade körkort.   
Vi var ca 15 ungdomar som åkte runt på platser vi tyckte var intressanta, platser vi visste Nathalie och hennes ex-pojkvän vart på tillsammans och som dom hade tillgång till. Redan från första dag misstänkte vi ex-pojkvännen, detta berodde på hans väldiga svartsjuka, hans kontrollbehov och att han gick på anabola steroider (ryss femmor). Så vi åkte runt, utan resultat. Vi åkte också hem till ex-pojkvännen. Två av oss gick upp för att prata med honom. Hans lillasyster öppnade dörren, hon sa att hennes bror låg och sov, vi bad hon hämta honom ändå. Hon gick in på hans rum och efter en kort stund kom ex-pojkvännens kompis ut ur rummet och sa att ex-pojkvännen sov eftersom dom var trött efter att ha vart ute och letat hela natten. Vi ringde sedan till kompisen för att fråga om ett rykte vi hört om att ex-pojkvännen vart hemma hos honom och duschat natten till söndag. Han hade glömt att ex-pojkvännen vart där, men sen kom han ju på att jo, han hade ju vart där. Vi fick inte ur han så mycket mer. Vi återvände sedan till Majskansen för att möta upp med dom som vart med i skallgången som nu hade lunch. Också dom var utan resultat. Efter lunchen fortsatte sökandet, både med skallgångskedjan och vi i bilarna. Vi kom i kontakt med mycket media under dagarna ute på Majskansen. Vissa var riktigt jobbig när dom kom med mikrofoner och kameror upp i ansiktet på en när man redan sagt åt dom fyra gånger att man inte ville. Vissa var riktigt kalla, det var ju redan jobbigt som det var utan dom. 
Några av oss blev under dagen förhörda av polisen om ex-pojkvännen och vad som hade hänt på kvällen innan försvinnandet.

Letandet fortsatte ända tills på kvällen då det åter igen blev för mörkt. Då var det bara att åka hem och försöka sova, vilket var helt omöjligt. Under dom dagarna drömde man hemska drömmar och sov oroligt om man sov alls. Då på kvällen när jag kom hem från Majskansen kom Expressen hem till mig efter ha hört att jag hade en bild på Nathalie som knäppts en timme innan försvinnandet. 
Dom fick bilden för att publicera den morgonen därpå. Jag kände att det var viktigt att folk visste hur hon såg ut i fall att det var någon som hade sett henne. Så två dagar efter det hade dom flesta tidningar och tv bilden.


Tisdag 9/9 08:00 vi samlas åter på Majskansen. Skallgången sattes igång och vi for iväg i bilarna. Idag var det ännu mer privat personer som frivilligt ställde upp i skallgången. Vi åkte ut på fler ställen vi visste om. Men utan resultat. Vi stannade till på församlingsgården i Bommen för att äta en bit. På församlingsgården var det fler ungdomar som inte fick vara med i skallgången. Vi satt där och pratade om vad vi trodde hänt, hur vi kände, om allt. Personalen på församlingsgården var verkligen ett stöd under dom dagarna. Där fick vi också skriva på listor om vilka som var på festen och deras telefonnummer, listan skulle lämnas till polisen. Sen for vi ut igen för att leta. Den här dagen fick vi höra över radion att det var två stycken män som hade anhållits, en 19årig man och en 20årig man. Vi förstod precis vilka det var. Det var ex-pojkvännen och hans kompis. Under förhören med polisen hade med dom två anhållna delgetts ingen brottsmisstanke. ex-pojkvännen säger att han hämtat Nathalie på Majskansen för att prata med henne och sedan hade dom börjat bråka. Att Nathalie klivit ur bilen vid en parkeringsficka söder om Majskansen där hon slängt sin ring på honom, sedan gått iväg mot E4 och att han sedan åkt tillbaka till Majskansen och fått frågor om vart hon var, sedan åkt därifrån. 
Allt kändes så konstigt, vi kände ju både ex-pojkvännen, kompisen och Nathalie. Vi förstod inte vad som hade hänt. Men vi höll hoppet uppe. Vi åkte tillbaka till Majskansen och pratade med dom som vart med i skallgångskedjan och försökte få veta mer genom polisen, men det var lönlöst. Nathalies familj var där under alla dom här dagarna, det kändes jobbigt att se dom. För mig kändes det ju så svårt, hur kändes det då för dom, deras barn, tänkte jag. Letandet avslutades när det mörknade. Men vi ungdomar fortsatte åka runt överallt, snart visste vi inte vart vi skulle leta längre. Vi var mycket på församlingsgården där personalen hade kontakt med polisen om det skulle hända något. Församlingsgården var öppen fram till nio-tio tiden på kvällen, så vi var där då också, Vi letade sent in på natten, men ingenting.


Onsdag 10/9 08:00 åter igen på Majskansen. Skallgången körde som vanligt igång med att polisen informerar vart, hur och när. Och vi drog som vanligt ut i bilarna. Men det fanns inte så många ställen kvar att åka till. Den dagen var vi mest på församlingsgården. Men vi åkte ut på Majskansen ett tag för att fyra av oss skulle göra en intervju med Efterlyst som skulle sändas torsdagen därpå. Nathalies mamma förstod inte varför, för det här skulle ju bli klart idag, sa hon. Sen åkte vi tillbaka till församlingsgården. På kvällen när dom från skallgången kom tillbaka sa polisen att det här var sista dagen det var skallgång. Det berodde på att dom sökt av det mesta av området och lite p.g.a. ekonomin. Vi blev förbannade. Det handlade ju om vår kompis. Dom sa att stabben inne på stationen jobbade för fullt och att det inte fanns något mer att göra där ute. Vi fick veta att vi skulle samlas på församlingsgården kl 15:00 dagen därpå.  


Torsdag 11/9 Vi kom till församlingsgården ett tag innan. Vi viste att det var något vi skulle få veta idag. Telefoner ringde och pep om rykten att dom hade hittat Nathalie död. Vi ville inte tro på något förrän polisen hade sagt det. För det var något vi lärt oss under dom här dagarna, att rykten är oftast bara rykten. Men efter ett tag stod det på Internet och radio sände ut det. Dom hittat Nathalie död. Polisprästen kom och berättade att det polisen hade att berätta inte var något trevligt. Vi bröt alla ut i gråt. Det kändes så overkligt, vi kände ju alla inblandade. Eller ja, vi trodde vi kände ex-pojkvännen och hans kompis. Det var hemskt. Alla grät och var så ledsna, vi hade fått höra något vi hade hoppats inte hänt. Vår kompis hade blivit mördad. Efter ett tag kom polisen och informerade. 

Vi har hittat Nathalie, sa hon. Hon berättade att dom hade hittat Nathalies kropp nergrävd i Hornslandet strax öster om Hudiksvall.
Att hon hade blivit mördad. Hon kunde inte ge oss några detaljer. 
Dagen därpå begärdes ex-pojkvännen häktad för misstanke om mord. Alla var utom sig av sorg och saknad.
Vi åkte hem för att sedan åka på en minnesstund uppe i kyrkan. Kyrkan var proppfull under minnesstunden. Det var så vackert.
Att alla dessa människor var där för att hedra Nathalies minne.
Vi kom verkligen närmare varandra under dom här dagarna.
Vi hade skrattade samtidigt som vi gråtit tillsammans. Vi pratade om hur vi kände och om hur vi tyckte.
Och vi vet alla att Nathalie alltid kommer alltid vara bland oss...


Det var kompisen som efter fyra dygn bröt ihop och berättade alltihop. Han berättade att ex-pojkvännen mördat Nathalie, sedan kommit hem till honom och bett han hjälpa honom. Dom hade var kompisar sen dom var små så han kom i chock och begrep inte vad han bad honom göra. Tillsammans åkte dom upp till ruinerna av den nedbrunna Tallstugan i Nolby för att bränna ex-pojkvännens kläder. Allt detta medan Nathalies kropp låg i bagaget i bilen. Snabbt fixade dom fram nya kläder och spadar. Dom åkte ner till Hornslandet, Kompisen grävde eftersom ex-pojkvännen var skadad. Dom städade sedan platsen så det inte skulle finnas några spår, sedan städade dom tillsammans bilen som dom fraktat den döda kroppen i. 

Polisen hade kommit fram till platsen på onsdag kväll vid 23tiden efter att kompisen pekat ut på en karta vart Nathalies kropp låg nedgrävd, men då hade vart för mörkt för att hitta och gräva upp kroppen, så tidigt på torsdag morgon började dom gräva. Dom hittade kroppen snabbt. Kroppen skickades till rättsmedicinska i Umeå för obduktion.

Sedan erkände även ex-pojkvännen, han berättade att efter dom bråkat hade hon slängt ringen i parkeringsfickan men sedan klivit in i bilen igen och han hade kört till Vedamon där han stannat och bråket flammat upp igen. 
Han berättade hur han hade strypt henne med sitt skärp.

Dom båda åtalades, för mord respektive grovt skyddande av brottsling. Under rättegången den 30/10 fick vi också veta att det var inte bara strypningen som Nathalie fick genomlida innan hon slutligen dog. Det tog åklagaren mer än 10 minuter att läsa upp alla skador Nathalie hade. Skadorna hade orsakats av kniv, vid strypningen och till följd av annat våld. Hon hade knivhuggits ett 20-tal gånger, så hårt att kniven tillslut gått av och fastnat i skallbenet på henne. Ex-pojkvännen gav inte en enda blick till Nathalies föräldrar och bror under rättegången, utan gömde sitt ansikte i händerna under hela tiden.

ex-pojkvännen dömdes den 21/11 till 8,5 års fängelse för mord, brott mot griftefrid och dopningsbrott.
han ska även betala 230000 kronor i skadestånd till Nathalies föräldrar och bror.
Eftersom ex-pojkvännen var under 21år och inte straffad tidigare så fick han bara 8,5år, annars hade det inte vart helt omöjligt med livstid.
Kompisen dömdes till 1,5 år fängelse för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefrid,
han ska betala 30000 kronor till Nathalies föräldrar och bror. 
Ingen av dom dömda överklagade domen dom delgavs.




Nathalie

Bilden är tagen från hennes hemsida!!
Tycker den är otroligt fin på henne!

Musiken har jill johnsson gjort till nathalie och familjen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0