Meduza


Dag 65.

Lite grann har hänt sen sist jag skrev, idag är de beräknat att hon ska ha, febern har sjunkigt och hon "sover" allt mera nu..
Dagarna som varit så har hon varit kelsjuk och vill gärna vara där jag är..
Nu ligger hon på sängen men lär väl snart hoppa i lådan igen..

Ska lägga upp bilder från vecka 8 och 9 oxså!

Vecka 8 +1  första graviditeten


( dålig bild )

Vecka 8 andra graviditeten





Vecka 9 +2 Första graviditeten





Vecka 9 + 1 andra graviditeten




Fler bilder kommer att komma då kattungarna är här..



Dag 60-65

Nu kan det ske när som helst....  Honan brukar i regel hålla sig ganska lugn dessa dagar (undantag finns). En dräktighet brukar vara mellan ca 60 - 70 dagar. Den mest vanliga är att förlossning sker mellan dygn 63-67 från parningsdagen. Kattungar födda före dag 58 brukar inte överleva men även där finns det undantag.

Hur skall jag då veta när det är dags??

Innan förlossningens start så måste livmodern öppna sig. Detta kan ta alltifrån ett par timmar upp till ca 2 dygn. På de flesta honor går detta öppningsskede helt obemärkt förbi. Ibland kan man märka att honan är orolig och det är då svårt att veta om det är dags för förlossning eller om det är ett öppningsskede som är jobbigt för honan. 

Det finns honor som ibland får ett mycket jobbigt öppningsskede där de springer omkring och "skriker" och är allmänt oroliga och frustrerade. Ett besvärligt öppningsskede hör till undantagen och är inte särskilt vanligt. Det är viktigt att komma ihåg också att om en hona haft ett jobbigt öppningsskede en gång så behöver det inte alls bli lika nästa gång och vice versa.

Förlossningstecken!

Det finns flera tecken på att det är dags för förlossning. Temperatur: Man kan ta tempen på honan varje morgon från dag 60 för 12-24 timmar innan nedkomsten brukar temperaturen sjunka ca 1 grad. Exempel: Om honan har 38.5 som normaltemperatur (varierar från katt till katt) så sjunker den till ca 37,5.

Magen sjunker: De flesta honor bär sina kattungar så att det putar ut åt sidorna men ca 24 timmar före nedkomst så "sjunker" magen. Kattungarna lägger sig på "kö" för att komma ut och honan bär nu ungarna under sig och ser helt plötsligt väldigt smal ut. Kattungarna blir även ganska lugna under denna procedur och man kan som uppfödare bli orolig att det är något fel. Det är det oftast inte. Ta dig tid och lägg handen på magen och känn så ska du "se" att det kommer en liten rörelse då och då.

Klar eller blodig flytning från slidan. Förlossningen kan sätta igång när som helst men kan även dröja upp till ca ett dygn.

Slemproppen. Detta är en intressant liten sak. Den är gulvit och mycket seg och kladdig. Slemproppen har suttit som ett skydd för livmodern för att det inte skall komma in bakterier mm och störa utvecklingen i livmodern och förstöra den fantastiska miljö som är uppbyggd för de små kattungarna. Det är inte alla förunnat att få se slemproppen. Många gånger slickar honan i sig den när hon (om hon kan) tvättar sig i rumpan. Ibland hamnar den i toalådan..... Det är viktigt att veta att slemproppen kan "gå" mycket tidigare (upp till en vecka innan) trots att förlossningen inte är precis förestående.

Kommentarer
Postat av: ella

Hoppas att dom kommer snart :D

2009-03-04 @ 22:41:19
URL: http://eellaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0