Kattungarna dag 1

1 Kattungarna föds. Ögonen och hörselgångarna  är slutna och de kan m.a.o. varken se eller höra. Beteendet styrs oftast av reflexer.
Det är viktigt att kattungarna får den första råmjölken som mamman producerar det första dygnet. Den innehåller antikroppar som skyddar mot infektion. Den innehåller även blodgruppsantikroppar vilket jag tidigare påpekat om katten är A- eller B-blod, därav vikten att testa innan parning. Om det visar sig att mamman t.ex. är B och pappan A och de producerar ungar med A så får dessa blodkroppssönderfall och avlider. 
De flesta antikropparna överförs detta första dygn så det är viktigt att ungarna startar att dia snabbt. Det är också viktigt att ungarna startar att dia p.g.a. att de behöver få igång sin blodcirkulation så att de har rätt blodsockerhalt och håller sin värme. 
Kattungarna fortsätter att använda samma spena som de startade att suga från. Ofta är det ingen direkt konkurrens eftersom spenarna har unika dofter.

När kattmamman är färdig och alla kattungar har kommit ut och är torra så är det dags för undersökning av kön och vägning. Lyft på svansen och titta på könsdelarna. hanen har ett längre avstånd mellan könsdelarna och honan har ett kortare avstånd. I det här tidiga skedet brukar pungen vara väl synlig på hanen. Om man har svårt att avgöra könet kan man efter någon dag massera könsdelen med en tops tills kattungen kissar. En större utbredd fläck brukar tyda på att det är en hona och en mindre på att det är en hane.
Vikten kan variera mellan 80 - 110 gram. Det är inte ovanligt att de går ner något första dygnet. Jag brukar väga mina ungar varje dag de första två veckorna. Därefter, om det inte är något ovanligt så väger jag en gång i veckan, de återstående 10 veckorna.

Mamman tvättar barnen och slickar dem bak vilket då stimulerar urin och avföring  som mamman äter upp då den kommer ut.
Kattungar sover cirka 90 % av dygnet.
1 - 3 De tre första dagarna är de mest kritiska. Låt honan ha lugn och ro runt omkring sig. En del honor håller sig till bolådan i ett par dygn men sedan börjar de successivt att vara uppe längre stunder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0